8. август 2010.

То само амерички мозак може да смисли

"То само амерички мозак може да смисли" - дефиниција на Вукајлији. Вечерас сам имао ту срећу да прочитам дефиницију захваљујући колеги Немањи и несрећу да на Авали одгледам (срећом) мањи део филма "Језгро" (The Core; 2003). Навешћу неке бисере америчке кинематографије да знате шта да (не) гледате у доколици.

"Армагедон" (Armageddon; 1998): солидна глумачка екипа, прича невероватни бисер предвидљивости и глупих комбинација. Нпр, љубавна веза између ћерке лика којег тумачи Брус Вилис и лика којем глуми Бен Афлек: ћале се противи да и на крају, пред самоубиственом акцијом даје неки благослов њеном момку који је иначе у истој спасилачкој екипи. Или да екипа бушача, који нису утренирани за свемир нити испуњавају услове за аустронауте, буде послата на астероид како би спасили Земљу (и успело им је!).

Споменуто "Језгро" (The Core; 2003): нуклеарке од по 200 мегатона које су у некаквим капсулама које се не могу истопити у језгру а могу да експлодирају од нуклеарке спашавају свет темпираним секвенцијалним експлозијама негде у језгру. Мислим да су аутори наизменично гледали  Discovery, листали књиге из средњошколске физике и бацали каменчиће у воду кад им је пало на памет овако нешто. Чуди ме да за позадинску музику нису узели "Нећу, нећу дијаманте" - сцена кад јунаци иду кроз област великих дијаманата у Земљиној утроби.


Умри мушки 4 (Live Free or Die Hard; 2007): још један бисер са Брусом Вилисом. Хакери успевају да униште инф.систем електродистриуције, саобраћаја и чега још не преко једног места.  Ту негде је и авион-ловац који јури некога по путевима (ако се добро сећам). Претерани акциони моменти, могли су бити реалнији наком трећег дела.

Парк из доба Јуре 3 (Jurassic Park III; 2001): гледао сам на премијери Windows XP-a у Сава центру пре скоро 9 година. Довољно је рећи да се цео биоскоп тресао од смејања а није комедија и да је крај убедљиво најјачи кад на обалу дође цела америчка морнарица. Спада у категорију "бисер над бисерима".

Има још бисера, наравно. О њима у другим чланцима из серије "То само амерички мозак може да смисли".

2 коментара:

Анониман је рекао...

Zanimljivo je kako u svim kriznim situacijama: drzava,vlada ili koje vec tajne sile/sluzbe, izbijaju iz pomrcine na videlo u nesposobnosti da nadju resenje.

Onda se tu nadje neki baja-samotnjak, koji 1000 godina ni sa kim nije kontaktirao. No kako je on baja to podrazumeva nekakvu super snagu, pamet, vestinu za koju je potrebno iskustvo, znanje.Dakle "prekaljen *ebac".
Baja cim otvori usta pojasni svoje moci, u 2 recenice. Slozi i opishe kompletnu sliku onoga sto ce uraditi i sto ce se desiti.

Zakljucak: ovi su zajebali kompletnu zen filozofiju.

Момчило је рекао...

Добродошао/ла!

Одличан кратак општи опис оваквих бисера кинематографије. Ретко кад се нађе нека, рецимо, научница која све реши.