21. децембар 2009.

Интернет није увек при руци

По не-знам-више-који пут десило се да ми је онемогућен приступ Интернету због, назовимо тако, више силе. И, по не-знам-више-који пут нисам могао да нађем нешто битно, било зато што је то нешто у датом тренутку недоступно било зато што немам приступ Интернету.

Пре неки дан била ми је потребна програмерска документација за SQLAlchemy а због више силе нисам могао да будем на Интернету. То је само један од примера. Срећом, постоји решење: сачувати на свом рачунару првом приликом :)

У ствари, то решење је добро без обзира на (не)могућност приступа Интернету. Добро је имати код себе силну потребну е-литературу јер се лако може десити да иста постане тешко доступна (пре неку годину из Србије није био доступан http://www.google.com јер је Телеком Србија а.д. нешто зезнуло...) у битном тренутку или радите на рачунару који из сигурносних разлога није прикључен ни на једну (рачунарску) мрежу. С друге стране, брже је читање обзиром да нема неких фактора (стабилност и брзина Итнернет везе, стабилност и оптерећење хостинга на ком је споменута е-литература). Неку документацију је лако сачувати (нпр, SQLAlchemy у pdf или PHP у html-у), неку мало теже тј. захтева више акција (jqery - мора да се посебно снима свака жељена страна ) а нека се може чувати преко Git, Mercurial и сл. (добро је по питању ажурности).

Почео сам, к'о неки параноик, да снимам сву потребну документацију (наравно, само најновије верзије). Надам се да нисам једини који овако чува е-литературу :)

1 коментар:

Krsto је рекао...

Pre nekog vremena, dogodio se neki #fail sa telefonima u mom kraju, i ostao sam bez Interneta. To su bila recimo 3 dana u off-u i ja za to vreme apsolutno ništa nisam imao da radim.

Prva stvar koju sam uradio po popravljanju kvara na mreži, jeste download nekoliko filmova i izvesne količine muzike za takve dana (crni fond za ne daj Bože). Potpuno razumem snimanje dokumentacije na HDD-u, naročito zato što ja sve svoje aktivnosti vezujem za Internet, i čini mi se da mi nije njega računar ne bih ni palio danima.